Vind jij dat je hard genoeg werkt, maar denken anderen daar misschien anders over? Dan kan er wrijving ontstaan binnen je team of familiebedrijf. Hoe ga je hier mee om?
Afspraken rondom arbeidstijd
Heb jij binnen je bedrijf duidelijk afspraken gemaakt over je arbeidstijd? Als het duidelijk is wat er van jou wordt verwacht aan arbeidsinzet en e.e.a. is afgestemd met je leidinggevende of vennoten, dan is er meestal niet zoveel aan de hand. De norm zou kunnen zijn dat je bijvoorbeeld minimaal 50 uur per week werkt, inclusief de zaterdagochtend. De zaterdagmiddag is bedoeld voor privézaken.
Je bezwaard voelen
Maar het kan ook voorkomen dat je eigenlijk niet goed weet wat er van je wordt verwacht. Je hebt daar bijvoorbeeld in het familiebedrijf en als lid van de familie naar eigen inzicht invulling aan gegeven. Je ziet ook wel dat anderen eerder dan jij op de zaak zijn of dat anderen nog doorwerken terwijl jij naar huis gaat. Je kunt je dan bezwaard voelen, omdat jij hetzelfde salaris verdient, maar minder uren maakt. Is er dan wat mis bij jou, of eerder bij die anderen? Je weet immers niet wat er met die anderen is afgesproken. Maar er wordt privé ook aan jou getrokken door de thuissituatie en je wilt ook graag voldoende tijd hebben voor sport of andere zaken waar je blij van wordt.
Je wilt dus eigenlijk niet meegaan in een cultuur van meer uren maken dan wat er feitelijk in de arbeidsovereenkomst is afgesproken. Voor jezelf heb je immers ook een soort van norm gesteld dat het werk in de uren die betaald worden, gedaan moet kunnen worden. Maar toch zit het je niet helemaal lekker. Je zou er eigenlijk wel over willen praten, maar omdat er dan mogelijk negatieve reacties gaan komen, stel je het ‘erover hebben’ steeds maar weer uit.
Verwachtingen bespreekbaar maken
Dit lijkt misschien allemaal niet zo bijzonder, maar door het niet bespreekbaar maken en verwachtingen niet naar elkaar uit te spreken ten aanzien van de arbeidsinzet, kunnen er ongewild spanningen ontstaan tussen de mensen in het bedrijf. Het begint soms met een stekelige of plagerige opmerking van een familielid of collega, maar het kan er ook toe leiden dat iemand voor jou niet meer een klus wil doen omdat die persoon vindt dat jij best zelf meer uren zou kunnen maken.
Periodiek functioneringsgesprek
Een periodiek functioneringsgesprek kan helpen om voor jou duidelijk te krijgen wat er aan arbeidsinzet verwacht wordt, welke te verrichten taken en verantwoordelijkheden er zijn voor jou en op welke manier en op welke momenten jouw inzet wordt gevraagd. Met elkaar kun je in het familiebedrijf de bedrijfscultuur en de bedrijfsnorm bespreken ten aanzien van het werken in het bedrijf.
Je kunt tijdens zo’n gesprek ook zelf aangeven wat voor jou belangrijk is. Misschien wil je meer tijd hebben om je in te zetten voor de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld. Vaak is daar wel begrip voor en kunnen er goede afspraken over worden gemaakt. Het zou kunnen dat de ander die meer uren maakt, omdat dat van hem of haar wordt gevraagd, ook meer verdient en dat ook zijn of haar privé-situatie dat toelaat. Daar is dan niets mis mee. Maar daarom ben jij niet minder dan die ander en hoef je je ook niet schuldig te voelen.
Eigenlijk is het gewoon niet slim om het er niet over te hebben. Verschil in inzet is er in ieder bedrijf. Het hoeft allemaal niet op de weegschaal, maar het helpt wel als er over en weer duidelijkheid is en de verwachtingen naar elkaar worden uitgesproken.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je dingen bespreekbaar kunt maken binnen je team of familiebedrijf? Neem contact op met Jan Lucas Spijkman.